העברת הבשורה על אובדן לילדים  מאת: ערן כץ, פסיכולוג קליני ומייסד Apparently Parents

לאבד מישהו אהוב וקרוב – בין אם זה בן משפחה, חיית מחמד, או חבר קרוב, זו חוויה קשה לכולם. כשמדובר בילדים, זו יכולה להיות חוויה מבלבלת מאד ומסובכת להבנה. כהורים, חשוב שנדע כיצד לגשת אל הנושא עם הילדים שלנו, על מנת לצמצם את הבלבול ככל האפשר. נטיית הלב הטבעית של מרבית ההורים היא לגונן על הילד מפני הכאב, הפחד, או הבלבול, ולכן הם יעדיפו להמנע מהשיח על המוות עם הילד, אך חשוב להבין שעדיף לנו לעזור לילד להתמודד עם המציאות כשזו מגיעה לפתחנו.

 העקרונות הבאים יוכלו לעזור לכם בהכנה לקראת שיחות על המוות עם הילדים. בין אם בעקבות אובדן ממשי במשפחה או בסביבה הקרובה של הילד, ובין אם בעקבות הסקרנות הטבעית שילדים מפתחים, היו בטוחים שבבוא העת תידרשו לנושא, כך שעדיף לבוא מוכנים. 

מהו בכלל מוות? חשוב שתזכרו שילדים הם יצורים סקרנים מאד מטבעם, כך שגם אם עוד לא נתקלו במקרה מוות בסביבתם, הם יתקלו במושג הזה ויתחילו להתעניין. כאמור, הנטיה הטבעית של הורים רבים היא לדחוק את הנושא הצידה באמירות כגון ״תבין כשתגדל״. אני ממליץ להמנע מכך מכיוון שאמירה כזו עלולה להעביר את המסר שהמוות הוא דבר מפחיד שאפילו אנחנו ההורים לא יודעים להתמודד איתו. כך אנחנו משאירים את הילד לבד עם הדמיון והשאלות – קרקע פורה להתפתחות פחדים וחרדות. במקום לטאטא את הנושא מתחת לשטיח, אני ממליץ להסביר בכנות ובפשטות ככל האפשר. נכון, גם אנחנו לא יודעים מה קורה בסוף החיים. אבל אנחנו יודעים שמוות זה כשהגוף מפסיק לעבוד. גם ילדים קטנים יכולים להבין את זה. תוכלו לעזור להם על ידי דוגמה של צעצוע שהתקלקל או פרח שנבל. כשהם ישאלו אם זה יקרה גם לכם או להם, עדיף להמנע מלשקר, אך בהחלט אפשר לומר שזה יקרה בעוד הרבה מאד זמן, במיוחד אם אנחנו שומרים על עצמנו. בהתאם לאמונות הפרטיות שלכם, תוכלו להשתמש בהסברים משלימים כמו ״סבא נמצא בשמיים ושומר עלינו מלמעלה״, אך שימו לב שילדים קטנים חושבים בצורה מאד פשטנית וקונקרטית. ייתכן שהם יביטו אל השמיים ויחפשו את סבא, או לחילופין יכעסו אם תאמרו שהכלב האהוב שלהם הלך לגור בקיבוץ. 

הצמדו לפשטות: ממש כמו בסיפור "סוד האגם הקסום", ספרו שהגוף של האדם המת התקלקל, אולי שהסבל שלו יסתיים, והוסיפו שגם אם הגוף מת, הזכרון של אותו אדם ימשיך להתקיים אצלכם בלב לנצח. 

האם ילדים צריכים להיות עצובים? אובדן של אדם אהוב הוא חוויה קשה הכרוכה ברגשות קשים של אבל, עצב, כעס, וגעגוע. אך כשילדים עוברים את זה, לפעמים לא נראה אצלם את אותו ביטוי רגשי שנצפה לראות אצל המבוגרים. ילדים לא תמיד חווים את הרגשות בעוצמה שלנו, או שלא יודעים לבטא אותם. עדיף שלא לדרוש מהם להפגין עצב או ללמד אותם ש״עכשיו צריך להיות עצובים״. פשוט תנו להם להיות כמו שהם, הציעו להם מקום בטוח להתבטא ולהרגיש בו, והציבו גבולות לגבי התנהגות נאותה במצבים קשורים (למשל בזמן ביקור בשבעה).